Thursday, July 3, 2008

Pembela Al-Quds : UMAR AL-KHATTAB

Salamullahi 'alaikum..alhamdulillah madah parasitology,histology dan medical ethics sudh slmt ditempuhi..walaupun ranjau2 brduri yg trpksa dilalui spnjg tempoh final exm ni terkadang amat pedih,tp baki dan sisa2 prjuangan ini tetap prlu diteruskn..lg 5 madah lg sblm pnderitaan ini berakhir..doakan kejayaan kami..insyaAllah kali ni ana nk brkongsi tntg sorg tokoh Islam yg amat masyhur di seantero dunia Islam..beliau merupakan antara sahabat2 Nabi S.A.W. yg rapat dgn baginda dan trmasuk dlm 10 org shbt yg dijanjikan syurga Allah 'Azza wa Jalla..sama2 kita telusuri sirah hidup beliau..Nama sebenarnya Umar bin al-Khattab bin Naufal. Beliau dari suku Quraisy Bani Adi. Lahir pada tahun 583M. Rasulullah s.a.w. menggelarnya dengan nama al-Faruq yang bererti oreang yang tahu membezakan antara yang benar dan yang salah Saiyidina Umar r.a. juga terkenal sebagai ahli sastera yang hebat, syair yang bijaksana,pahlawan yang berani, orang yang adil dan mematuhi perintah Allah SWT.

Semasa pemerintahan Khalifah Umar al-Khattab r.a. banyak Negara telah berada dibawah pmerintahan Islam termasuklah Palestin di mana terdapat kota Baitu Maqdis. Umar al-Khattab telah berjaya membebaskan Baitu Maqdis atau al-Quds dari kekuasaan empayar Rom yang zalim. Penduduk al-Quds ketika itu majoritinya beragama Kristian menyambut dengan gembira pemerintahan Islam kerana mereka merasakan bebas dari penindasan dan kezaliman pemerintah Rom sebelum itu.

Setelah al-Quds jatuh ke tangan tentera Islam, penduduk beragama Kristian ingin membuat perjanjian damai dengan Khalifah Umar al-Khattab r.a. sendiri, mereka enggan membuat perjanjian dengan sesiapa pun di kalangan ketua-ketua Islam yang lain. Ini kerana mereka ingin melihat sendiri wajah Khalifah Umar al-Khattab r.a. yang terkenal dengan sifat adil dan kasihnya kepada golongan mustadaffin, fakir dan miskin. Mereka sanggup menunggu kedatangan Umar al-Khattab r.a.

Khalifah Umar al-Khattab memahami hasrat rakyat al-Quds, maka beliau pun berangkatlah ke sana dengan seorang pengiring dan seekor unta sebagai tunggangan dari Madinah. Oleh kerana ada hanya seekor unta sebagai tunggangan, maka khalifah dan pembantunya membuat persetujuann untuk menunggang unta secara bergilir-gilir dengan pembantunya, dimulai dengan khalifah selepas itu pembantunya sehinggalah tiba di kota al-Quds.

Apabila hampir tiba di ibu kota al-Quds, tibalah giliran pembantunya menaiki unta dan khalifah berjalan kaki. Pengiringnya enggan menaiki unta kerana dilihatnya ramai penduduk sedang menyambut kedatangan khalifah Umar al-Khattab, pada pendapatnya tentulah tidak wajar dia yang menunggang unta sedangkan khalifah berjalan kaki. Lagi pun penduduk menunggu kedatangan khalifah, sudah tentu khalifah yang sepatutnya diberi penghormatan menunggang unta bukan pembantunya.

Khalifah Umar al-Khattab marah dengan sikap pembantunya kerana menurut persetujuan sebelum berangkat mereka akan bergilr-gilir menunggang unta, kini adalah giliran pembantunya. Umar al-Khattab dengan tegas tetap menyuruh pembantunya menunggang unta. Menurut Umar al-khattab r.a. "inilah ajaran Islam, keadilan adalah hampir kepada taqwa, aku tidak sedikit pun keberatan berjlan kaki sedangkan engkau menunggang unta. Dan aku sama sekali tidak berasa terhina berbuat demikian. Terpulanglah kepada penduduk Baitul Maqdis untuk membuat tafsiranmasing-masing. Aku sanggup beri penjelasan jika mereka kehendaki. Nah sekarang, ikut perintahku, ikut perintah khalifahmu, naiklah untaini".

Setelah memasuki kota al-Quds, berduyun-duyunlah penduduk menyambut kedatangan khalifah Umar al-Khattab r.a., alangkah terkejutnya mereka melihat melihat peribadi agung khalifah yang masuk berjalan kaki sedangkan pembantunya menaiki unta. Dengan perasaan hairan bercampur kagum mereka menyaksikjan kejadian yang mengusik kalbu tersebut.

Betapa besarnya perbezaan khalifah Islam dengan Raja Rom yang memerintah mereka sebelum ini. Ini menambahkan lagi rasa hormat mereka pada khalifah Islam yang rendah diri. Inilah salah satu dari keadilan Umar al-Khattab r.a. Berapa ramai pemimpim dan raja-raja yang sanggup mencontohi peribadi mulia ini dizaman sekarang?

Kalau kita prhatikan kembali pmrintahan kerajaan di Malaysia skrg ini, lyk ke nk bndingkn pemimpin2 negara kita skrg ni shbt2 Nabi S.A.W.?ana brani ckp, jauh panggang dari api!!! rasuah menjadi permainan, duit rakyat digunakan utk tujuan yg lgsung x memberikan faedah kpd rkyat bahkan membebankan rakyat..sedih bila dgr rintihan rkyt2 yg brpendapatan sdrhana..apatah lg yg brpendapatan rendah..andai kata Nabi S.A.W. dibangkitkan utk memerhatikan umat baginda di malaysia, anda rasa baginda akan berasa tenang ke?for sure akan mengalir air mata baginda melihatnya..klau di mesir ni apatah lg..lg truk dr msia..sama2lah kita brdoa moga Allah menggantikan pemerintah tanah air kita dengan pemimpin yg brjiwa rakyat,yg mengamalkan Islam sbgai cara hidupnya dan menjalankan amanah yg dipikulkan ke atasnya dgn jujur,tulus dan ikhlas..ameen Ya Robbal 'alamin..

No comments: