Tuesday, July 21, 2009

Da’ie - Be A Winner

Da’ie - Be A Winner


‘Be a winner.’ Begitulah ungkapan motivasi yang selalu kita dengar. Ungkapan yang akan merangsang minda dan nurani kita untuk sentiasa mengejar kecemerlangan di dalam hidup, kesuksesan dalam lautan dakwah dan kebahagian melalui jalan-jalan tarbawi ini. Memang benar Sang Da’ie itu, Sang Murobbi itu adalah A WINNER (pemenang). Anda adalah pemenang, jaguh meraih anugerah keredhaan Ilahi, menjejaki puncak tertinggi iaitu Jannatul Firdaus.

Kenapa kita wajib menjadi pemenang? Kerana kita memiliki tiga kehebatan dan keunggulan iaitu:

1. Ahsanu taqwim (paling baik ciptaan) - Surah at-Tin: 5

Kita adalah Da’ie yang diberikan Allah dengan pelbagai potensi yang hebat. Potensi mental, potensi fizikal, potensi spiritual, potensi emosi atau yang sering disebut IQ, EQ, SQ. Bangunkan potensi diri anda, ciptakan kehebatan. Da’ie Hebat Full Manfaat.

2. Ahsanu qaulan (paling baik perkataan) - Surah Fussilat: 33

Sebaik-baik perkataan adalah ungkapan menyeru ke jalan Allah. Dengan berdakwah anda meraih kemenangan akhirat abadan abada. Bak kata seorang teman “Berjaya dengan Berdakwah”. Dakwahlah kunci untuk kita meraih kemenangan dengan habuan syurga. Allah menjadikan bumi Afghanistan, bumi Palestin medan kemenangan buat para da’ie, para mujahid menambah angka pemenang, pahlawan dan wira seantero jagat meraih gelaran para Syuhadak. Hasan Al-Banna, Syeq Qutb, Muhammad Farghali, Abdul Qadir Audah, Rantissi dan Syeikh Ahmad Yassin adalah contoh para pemenang, ikutilah mereka.

3. Ahsanu ‘amalan (paling baik amal) - Surah al-Mulk: 2

Para Daie melakukan amal yang terbaik di dunia sebagai jambatan menuju ke akhirat. Da’ie itu solih li nafsihi nafi’an lighairihi (baik dirinya, bermanfaat untuk orang lain). Dunia tempat ia menanam benih-benih dakwah, menyubur tunas-tunas dakwah, menyemai pilar-pilar dakwah dan menuai sumbangan dakwah. Itulah sebaik-baik amal sebelum meninggalkan tempat persinggahan ini. Dia berjiwa pemenang, tidak kalah dengan ujian dan hambatan bahkan fokus mengejar kejayaan dan kemenangan dalam hidup di pentas dunia yang menjadi ujian.

Para daie dan kader dakwah sekalian,

Pemenang itu adalah…

“...yang mendengarkan perkataan lalu mengikuti apa yang paling baik di antaranya. Mereka itulah orang-orang yang telah diberi Allah petunjuk dan mereka itulah orang-orang yang mempunyai akal." (Az-Zumar: 18)

“...telah menang orang yang beriman, iaitu orang yang khusyuk di dalam solat, mereka yang menjauhi perkara lagho, mereka yang mengeluarkan zakat, mereka yang menjaga maruah dan harga diri mereka kecuali kepada isteri dan hamba sahaya mereka, mereka yang menunaikan amanah, mereka yang menjaga solat mereka...” (al-Mukminun: 1-7)

“...beruntung dan menanglah orang yang sibuk membicarakan kesalahan dirinya dari sibuk membicarakan kesalahan orang lain...” (kata salafussolih)

Nah, apa janji Allah buat para pemenang ini? Janjinya ialah Syurga... mereka pewaris takhta syurga dan kekal abadi di dalamnya. Inilah the way to win, the highway to heaven.

Saudaraku, para da’ie dan murabbi,

Pemenang ibarat a climber (pendaki gunung). Be Climber Forever. Jadilah pendaki sejati, berani merempuh halangan, melintas batasan, memecah kebekuan dan membina gagasan menjadi kenyataan. Einstein berkata untuk menjadi pemenang yang special dan berwawasan luas, positif, kreatif dan solutif ialah Bomb Yourself, ledakkan potensi anda dengan melipatgandakan pelbagai cara.

Da’ie yang menang itu berfikir positif, bertindak kreatif dan berkarya solutif. Berjalan ringan, bersemangat dahsyat agar dakwah pesat dan tarbiyyah meningkat. Daie itu menjadi satu pintu bagi berjuta ilmu, satu jiwa berjuta hikmah, satu peribadi penuh inspirasi sosok murobbi happy full prestasi dahsyat full manfaat. Ingatlah! Yang paling kuat adalah yang MENANG. Yang terkuat adalah kebaikan, ia tidak akan hilang setelah mati. Begitulah Sang Da’ie dan Murobbi menebarkan segala kebaikan kepada semua insan menjadi rohmatan lil ‘alamin.

Cipta dan lakarkankan sebanyak mungkin kemenangan di dunia ini...

Menang dalam berdakwah...
Menang dalam tarbiyyah...
Menang dalam berharokah...
Menang dalam tazhiyyah...
Menang dalam berjihad...
Menang dalam thabat dan istiqamah...
Menang dalam taat dan thiqah...
Menang dalam berukhuwwah...
Menang dalam memerintah...

Ya, dunia ini disediakan untuk yang berjiwa menang. Hanya yang berjiwa menang mampu mencipta energi perubahan. Hanya yang berjiwa menang mampu menatang cabaran. Hanya yang berjiwa menang mampu menyongsong kebangkitan. Hanya yang berjiwa menang mampu menolak kezaliman dan kejahiliyahan. Hanya yang berjiwa menang mampu mencatat memoir kejayaan. Hanya yang berjiwa menang mampu membangun dan melakar peradaban. Hanya yang berjiwa menang mampu sampai arah tujuan.

Ribuan langkah kau tapaki,
Pelosok negeri kau sambangi,
Tanpa kenal lelah jemu,
Sampaikan firman Tuhanmu,
Terik matahari tak surutkan langkahmu,
Deru hujan tak runtuhkan azammu,
Ragakan terluka tak jerihkan nyalimu,
Fatamorgana dunia tak silaukan pandanganmu.
[Izzatul Islam - Sang Murabbi]

Solikhin Abu Izzudin memberikan tip 5 tangan untuk menang:

1. Tantangan, gunung akan ku daki, lautan akan ku seberangi, training ku ikuti, pelbagai kepakaran ku pelajari, praktikum ku jalani untuk meningkatkan potensi diri. Be different... be specialize...

2. Garis tangan. Doa orang tuaku, khususnya ibuku menjadi berkat melimpah. Tidak lupa juga doa teman-teman seperjuangan dalam wirid robithah.

3. Campurtangan. Tidak mungkin menjadi pemenang bersendirian. Perlu kerjasama satu pasukan. Gunakan otak sendiri dan pinjam otak orang lain. Jadilah superteam...

4. Usaha tangan, dikerjakan dengan ilmu, skill dan pengetahuan, bukan sekadar otot tapi juga otak dengan sungguh-sungguh. Think First Do Fast.. Think Fast Do First.. Think Fresh Do the Best.. Think the Best Do Fresh..

5. Buah tangan, beri apresiasi pada sekecil apapun yang diraih. Rayakan kemenangan kecil untuk kemenangan besar.

Itulah jalan menuju ke puncak kemenangan. Jalan para Hero... jalan para pemenang... jalan para pejuang... jalan para nabi... jalan para syuhadak... jalan para solihin... jalan yang penuh kenikmatan. Mereka menjadi hero bahkan superhero kerana mahu belajar dan terus belajar... mahu tarbiyyah dan terus ditarbiyyah untuk menjadi pemenang. Tarbiyyah madal hayat, long life education.

Menang di dunia dengan gelaran syuhadak..Menang di akhirat dengan kenikmatan al-Jannah. Pintunya satu, railwaynya satu, roadnya satu iaitu Jalan Dakwah.

“Di atas jalan inilah Rasulullah s.a.w dan para sahabat baginda r.a berjalan, demikian juga kita dan para pendokong dakwah berjalan dengan taufik dari Allah. Kita dan mereka berjalan berbekalkan dengan iman, amal, mahabbah dan ukhuwwah. Rasulullah menyeru mereka kepada iman dan amal, kemudian menyatukan hati-hati mereka di atas dasar cinta dan ukhuwwah. Berpadulah kekuatan iman dan kekuatan akidah dengan kekuatan kesatuan. Jadilah jamaah mereka jamaah qudwah hasanah. Kalimahnya mesti lahir dan dakwahnya mesti menang walaupun ditentang oleh semua penghuni muka bumi ini...” kata al-Marhum Syeikh Mustafa Mahsyur, Mursyidul Am Ikhwan Muslimin 5, Syeikh at-Tarbiyah wa ad-Dakwah.

Jangan kembali pulang,
Sebelum kita menang,
Walau terkapar di medan juang,
Itulah mujahid (hero) berjuang.

Jadilah pemenang, bersuara dengan kebaikan, berdendang dengan karya gemilang, menyanyi dengan prestasi yang dimiliki, tetap bersenandung mesti kesulitan mengepung... be a winner fi ad-dunya wal akhirah.

sumber : http://maalimfitariq.wordpress.com/2009/07/21/kenapa-pilih-jalan-tarbiyah/

No comments: