Thursday, July 17, 2008

Berakhir sudah mimpi2 ngeri nan lalu..

Alhamdulillah..alhamdulillah..alhamdulillah..setinggi kesyukuran ana rafaakan ke hadrat Allah Azza wa Jalla..setelah sebulan menghadapi musim imtihan akhir sanah, tepat pukul 1 stgh tghari 16hb7,berakhirlah setiap detik2 penuh azab..terkadang senyum penuh kepuasan, terkadang juga mengalir air mata kepiluan di hati lantaran susahnya nk jwb soalan2 exm tu..lain yg dibajet kluar,lain pula yg kluar..tp kdg2 mulut ni masin gak..kluar la sket2 yg dispot(tu la sape sruh spot lg)



Sbnrnya x abes lg paper ni sbb kena re-sit 1 paper lg..Pathology utk 1st sem dlu..berada di hospital selama sebulan utk menjalani rawatan akibat terbakar sedikit sebanyak memberi impak negatif dlm proses pembelajaran masa 1st sem utk 2nd year dlu..bukan senang weyh nak cover blk bnda yg lecturer ajar sebulan..sempatla trtinggal 1 block(Cardiovascular system)..klau bleh bc buku patho tu mcm baca komik je xpe..ni nk kene fhm dan hafal setiap ayat dlm buku tu..memg trkantoi la..tp kemalangan yg menimpa diri ini x prlu dislhkn kpd takdir Ilahi..sbb apa?sbb tu 1 bntuk ujianNya utk mengingtkn kembali hambaNya yg selalu alpa ni supaya kembali kepadaNya..

Pagi td baru je sorg housemate kembali ke bumi msia..(plg awal skali kat alex ni)..dan insyaAllah yg lain2 juga akan menyusul meninggalkan bumi anbiyak ni..ada yg syg dan ada yg bencikn bumi ni..sbb apa?kena duduk mesir ni dlu baru bleh tau..Tahun ni ana bertekad xnk blk msia walaupun teringin sgt nk blk msia brtemu keluarga trcinta..tp rindu ini ditahan dahulu kerana ada 1 lg bntuk kerinduan di hati ini..ingin menjejakkan kaki ke bumi di mana jasad Nabi Muhammad S.A.W. disemadikan..kami tahu Ya Rasulullah!!! Kau tidak mati bahkan hidup di sisi Allah..bersama KekasihMu..syafaatkanlah kami umatmu ini di akhirat kelak Ya Rasulullah! Cinta kepada Allah dan KekasihNyalah cinta yg abadi..insyaAllah bulan 8 nant ana dan shbt2 akan mengerjakan umroh ke sana..doakan segala urusan brjalan lncar..Cuti musim panas ni insyaAllah akan dimanfaatkn dgn sbaik2nya bg menmbh ilmu di dada..dada yg amat2 kekurangan cahaya ilmu..bantulah daku Ya Allah..

4 comments:

ana_sajeeda said...

untungnya belajar di sana. senang utk mengerjakan umrah.

mohon diri ini juga diberi peluang utk ke sana. sungguh, hati ini sangat merindui.. ='(

Mohd Zulhilmi Bin Azelan said...

Ana doakan shbt2 ana yg lain juga at least ade niat utk ke sana..tmpt2 lain elok juga diziarahi tetapi adalah lebih aula utk menziarahi bumi di mana jasad Rasulullah S.A.W. disemadikan dan di mana Islam brputik dan mula berkembang hasil perjuangan Baginda..jd smntara poket masih penuh dan wang xtau nk dimanfaatkn ke mana,lebih elok digunakan ke jalan kebaikan..insyaAllah bleh dibuat bekalan ke hari muka..klau yg akhawat tu jgn la pegi sorg2 ek?mahram kenala ada..jgn main redah je tmbh2 kat negara org :)

ana_sajeeda said...

kat depan kaabah nnt doakanla ana kalau sempat. doakan ana dpt pegi sana, utk doa sendiri kat depan kaabah. tak terbayang mcm mana akan tenangnya hati andai dapat berdepan dgn kaabah n maqam Baginda SAW..inshaALLAH, kalau pegi takkan sorg2. :)

Mohd Zulhilmi Bin Azelan said...

insyaAllah..