Tuesday, January 26, 2010

Luahan hati seorang guru(doctor)..


"I want questions..does anyone of u has any question?"

quiet..silence..no sounds at all..(xtau nak tanya apa)

"I'll wait for ur questions..starting from now, we're going to finish our clinical round on the exact time..coz there's a complain that clinical round ends too early.."

like before, silence..no single movement except breathing(of course not kaussmaul's breathing)

"We teach u according to the syllabus given to us, when we cover all the syllabus, then, the class ends..its not important that we finish on time, whats more important is we learn what we should learn.."

Dialog di atas merupakan luahan hati salah seorang doctor dari Internal Medicine Department. Tak perlu disebutkan nama beliau. Yang lebih penting di sini, saya sgt2 bersetuju dengan beliau.

Mungkin sesetengah dari kita suka sekiranya kelas kita tamat tepat pada masanya tetapi saya percaya ada juga yg lebih suka kelas tamat lebih awal..n frankly speaking, i'm with the latter..

Saya lebih suka skiranya clinical round itu mencapai matlamatnya wlaupun tamat lebih awal dari jadual dan saya rasa smua round sblom ini x prnah lari dari syllabus subject Internal Medicine yg 4th year should learn dan ckup utk memberikan saya byk pengalaman bersama pesakit2 arab.(tp kdg2 tu trlebih case la..e.g masa kat diabetes unit, kitorg byk dpt case diabetes n a case of ankylosing spondylitis even mase tu xde lg dlm syllabus)

Mendengar kata2 doctor tu, saya cuba letakkan tempat beliau di tempat saya utk cuba merasai apa yg beliau rasa..agak pedih la hati ni..seolah2 apa yg beliau ajar tu tak cukup..

Doctor2 arab mesir ni smua baik2 belaka..kdg2 diorg nampak kita penat sgt masa clinical round..fikiran kita slalu terbang pulang ke rumah lantran kelas yg panjang dari pagi(aku je kot)..diorg perasan smua tu..tu sbb diorg lepaskan kita pulang awal..

Maybe we're perfectionist, we always get what we want..but please..dont let this happen again..dont let our teacher/lecturer heart-felt(terasa hati)..of course bila guru kita terasa hati dgn kita, sedikit sebanyak(sebenarnya byk), ia akan memberi kesan kpd pelajaran dan pembelajaran kita..

Maybe perlu diingatkan bahawa salah satu faktor penyumbang kpd keberkatan ilmu ialah dengan keredhaan guru2 kita..

jangan sesekali menyakiti hati guru..

jgn lakukan sesuatu yg guru kita x suka..

dan STUDY la!!! (ingatan utk smua especially utk diri penulis)

Bercakap mengenai perkara yg doctor kat mesir ni x suka, klau shbt2 perasan, ada beberapa perkara yg mereka cukup pantang :

1) side talking whnever they are talking

2) kunyah chewing gum/makanan

3) ssetengah tu x suka kalau kita mencatat ktika mereka sedang mengajar(sbb diorg nk kita dgr n faham btul2, tp klau bleh catat stiap yg diorg cakap n faham at the same time xpela kot..kot..)

4) dan lain2..

yang 1st tu rasenya memg btul la..so..SENGAP SKET MASA DOCTOR TGH NGAJAR!(utk aku ni)

yang 2nd tu mayb kita x brape biasa sket..tp sbnrnya memg doctor2 arab mesir ni pantang bila kita mengunyah depan diorg, tambah2 bila smpai kluar bunyi!(cap2..nyam2 n so on)..wlaupun mayb kita  semangat nak senaman temperomandibular joint pagi2, apa kata kita tinggalkan tabiat tu demi menjaga perasaan dan hati guru kita?raseny x byk pun lemak kita trbakar masa buat that kind of riadah kan(or mayb xde lgsung)?


Juga sedikit nasihat buat sahabat2 bakal2 doctor yg sudah lama ataupun kadang2 tidak kelihatan di lecture/round/TBL/ILA dll (including aku ni haa..), pegila kelas tu cik abg/adik oi..kelas tu bukan utk doctor tu..utk kite la..doctor tu x rugi pun klau kita x dtg..klau terlentok/terdengkur dlm kelas tu pun xpe..at least dpt sket, klau x dpt sket, dpt redha doctor tu dan doa para malaikat dengan syarat niat ikhlas belajar lillahi taala la..ahsan dr tido lena berlihaf tebal di rumah..x gitu?

Panjang aku berletiaq nih..dah2..nk study plak..dahla byk kali DKA coma masa klas radiology mggu lepas..

smoga sedikit peringatan ini dikira sebagai 'amal yg diterima Allah..


Kaki lena,

mujahidtibb (selasa, 10.20pm)


4 comments:

si ikan goreng said...

salam si kaki lena..

trimas utk peringatan itu..

takkan lari lihaf yg tebal jk ia sentiasa menemani kt di mlm hari..
kejarlah lecture selagi mana ia masih larat dikandung...

zul,kalau bunyi dengkur xpa ka? (chewing ayaq liuq) =)

Mohd Zulhilmi Bin Azelan said...

wsalam..

akan ku goreng dirimu serangup2nya klau brdengkur dlm klas nant..hehe..

niktaufik said...

kdg2 aku pn rasa sedih gak bila aku ngtuk lam klas, tb2 ggu pembelajaran rakan2 lain, kesian aku tgk dr..

dr grp aku, ptg2 dia kna amik ank dia lg.. bila dh abis klas, dia lepas awal la sbb dia pn nk blk awal gak tuk amik anak dia, masak tuk dinner lg.. kesian kat dr...

huhuhu...

jom tidor berdengkur lam klas...

wallayahemmak said...

salam ostad.... hehe
tertusuk2 kt dada..... nk buat guane, dah letey nie msti tertdo pnyer, haha! dah ler gelap mcm dlm panggung wayang... tmbah kesejukan musim winter lg, perGH!!... mmg kene mujahadah laa.... walaupun tertido, tp still ada smngt nk dngr lecturer ngajar, maka kadang2 tertunduk2, kadng2 terlentok2, kdng2 jugak terkejut mcm kene letrik esp bler lcturer spot kt kter smbil tpuk tngaan, haha! smoge kuat smngt nk dntg kelas!!